[ Pobierz całość w formacie PDF ]

groszek lub groch łuskany, bób, soczewica, fasola flażoletka. Nie jest dozwolone awokado -
owoc, na dodatek bardzo oleisty, przez niektórych chętnie skonsumowany jako zielone
warzywo.
Karczochy i salsefie, rośliny pośrednie między warzywami zielonymi i skrobiowymi,
również trzeba usunąć z jadłospisu, ponieważ nie możemy ich spożywać w dowolnych
ilościach jak innych warzyw.
Jak przyrządzać warzywa?
Jako surówki
W przypadku osób, których jelita tolerują surowe warzywa, zaleca się zawsze jedzenie ich
świeżych, ponieważ gotowanie pozbawia je znacznej części witamin.
Plan Protal
w codziennej praktyce Strona 43
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
PROBLEM PRZYPRA WIANIA POTRAW: Pod niewinnym hasłem przyprawiania pokarmów kryje
się jeden z głównych próbie mów dietetyki odchudzającej. Jak wiadomo, dla wielu osób
surówki i sałaty stanowią podstawę kuracji odchudzającej, ponieważ są mało kaloryczne i
bogate we włókna i witaminy. Zapominamy jednak o towarzyszącym im sosie, który
radykalnie burzy ten piękny obraz. Wezmy prosty przykład. W salaterce zawierającej dwie
duże sałaty lub cykorię i dwie stołowe łyżki oliwy znajduje się 20 kalorii sałaty i aż 280 kalorii
oliwy - zdradziecka inwazja wyjaśniająca klęskę wielu kuracji odchudzających na bazie
sałatek, kiedy zapomina się odliczyć kalorie zawarte w sosach.
Należy również wyjaśnić wątpliwości dotyczące oliwy z oliwek. Mityczna oliwa - symbol
cywilizacji śródziemnomorskiej, chroniąca przed chorobami układu sercowo-naczyniowego -
jest równie obfita w kalorie jak inne dostępne na rynku oleje.
Dlatego należy pamiętać, by stosując kurację odchudzającą Protal, zdecydowanie unikać
przyrządzania zielonych warzyw i surówek z sosami zawierającymi jakąkolwiek oliwę.
VINAIGRETTE Z PARAFIN: To najlepsze rozwiązanie zastępcze, pod warunkiem że jest się
pozbawionym uprzedzeń i nie cierpi się na chroniczne rozwolnienia.
Olej parafinowy daje dwie zasadnicze korzyści: nie zawiera ani jednej kalorii i dzięki swej
oliwnej konsystencji ułatwia przechodzenie treści jelitowej. Nie wierzcie pogłoskom, jakie
można usłyszeć na temat tego oleju. Jego stosowanie, nawet długotrwałe, nie stwarza
żadnego problemu. Jedyna niedogodność to dozowanie, bo parafina w zbyt dużej dawce
działa jak środek przeczyszczający, co może grozić poplamieniem bielizny.
Aby uniknąć podobnych niedogodności i sprawić, by konsystencja oleju parafinowego,
gęstszego niż oliwa, stała się nieco lżejsza, przygotowujcie vinaigrette z następujących
składników:
1 miarka oleju parafinowego
1 miarka wody gazowanej
1 miarka musztardy
1 lub 2 miarki octu winnego, według upodobania
Najlepiej wybrać wodę naturalnie gazowaną, co ułatwia emulsję parafiny.
Starannie wybrać ocet dobrej jakości, na przykład ocet winny z Xeres, ocet balsamiczny, a
szczególnie ocet malinowy, który doskonale nadaje się do tego typu sosu, ma bowiem
jednocześnie smak świeżych owoców i jest kwaskowaty.
Należy pamiętać, że ocet winny jat przyprawą, która może odgrywać podstawową rolę w
kuracji odchudzającej. Wiadomo, że człowiek rozpoznaje cztery uniwersalne smaki: słodki,
słony, gorzki i kwaśny. Ocet jest jednym z produktów pozwalających na drogocenne i rzadkie
odczucie kwaśnego smaku.
Niedawne badania udowodniły ponadto ogromny wpływ wrażeń smakowych, ilości i
różnorodności smaków na wzbudzenie uczucia sytości.
Obecnie wiadomo na przykład, że niektóre przyprawy dostarczające bardzo mocnych
smaków, jak gozdziki, imbir, anyżek, kardamon pozwalają na akumulację intensywnych
wrażeń smakowych, dzięki czemu wzrasta wskaznik podwzgórza (łac. hypothalamus),
ośrodka mózgowego odpowiedzialnego za wywoływanie uczucia głodu i sytości. Jest więc
bardzo ważne, aby używać jak najczęściej i w miarę możliwości na początku posiłku tych
przypraw i starać się do nich przyzwyczaić, jeśli nic jest się ich amatorem.
Plan Protal
w codziennej praktyce Strona 44
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
SOS Z JOGU RTU ALBO Z SERKA HOM OGENIZOWANE GO: Ci, którzy nie zdecydują się na
korzystanie z parafiny, mogą przyrządzić pyszny i naturalny sos na bazie jogurtu.
Lepiej wybrać jogurt naturalny, bardziej aksamitny niż jogurt odtłuszczony a zawierający
niewiele więcej kalorii.
Do jogurtu dodać łyżkę stołową musztardy i ubić jak na puszysty majonez. Doprawić
odrobiną octu, soli, pieprzu i ziół.
Jako gotowane dodatki do dań głównych
W takim charakterze możemy zaserwować zieloną fasolkę, szpinak, pory, wszelkiego rodzaju [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apsys.pev.pl